σε

www.ampelourgos.gr

Για τους φίλους του Αμπελιού και του Οίνου

ΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΜΠΕΛΙΩΝ?

Τελευταία δημοσίευση από το μέλος PAKSIMADIS στις 01-08-2010 4:30. Υπάρχουν 31 απαντήσεις.
Σελίδα 3 από 4 (32 εγγραφές) < 1 2 3 4 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  • 01-06-2010 2:58 σε απάντηση της

• PAKSIMADIS
    • Οι δημοφιλέστερες 10 δημοσιεύσεις
    • Μέλος από τις 07-30-2009
    • ΚΑΤΕΡΙΝΗ
    • Δημοσιεύσεις 471

Απ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Χρόνια πολλά Christos XM, τον ίδιο προβληματισμό είχα και εγώ μιας και φυτεύω τον Μάρτιο το αμπέλι μου περίπου 2 στρέματα με 300 ρίζες ξινόμαυρο, 100 μαυροδάφνη, 100 μαλαγουζιά και 100 ασύρτικο.Όπως καταλαβαίνεις στις λευκές κανένα πρόβλημα, είναι δοκιμασμένη συνταγή, έχουν ίδιο τρύγο, όλα ωραία.Το ξινόμαυρο τώρα τα χαρακτηριστικά του στο κρασί είναι υψηλός αλκοολολικός βαθμός,πλούσιο άρωμα,μέτριο χρώμα και υψηλή οξύτητα που βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.Άρα οι επιλογές είναι,ή το οινοποιείς μόνο του και περιμένεις 2 χρόνια το λιγότερο στο βαρέλι με την μικροοξυγόνωση  για να μαλακώσει, ή οινοποιείς μαζί με μία άλλη ποικιλία η οποία θα το βελτιώσει-στρογγυλέψει το κρασί στον 1 χρόνο.π,χ. δοκιμασμένα το merlot το syrah και άλλα, κυρίως γαλλικές ποικιλίες. Έλα όμως που εγώ δεν ήθελα την εύκολη λύση που μου λέγανε όλοι οι σχετικοί (βλέπε vitro hellas) αλλά να παιδευτώ και να κάνω κάτι διαφορετικό με ελληνική ποικιλία.Το wine test μεταξύ νεγκόσκας,κρασάτου,σταυρωτού,λημνιού,λημνιώνα και μαυροδάφνης έφερε νικήτρια την αρχόντισσα (τσιγγέλλω) της Πάτρας γιατί και θα μου βελτιώσει το ξινόμαυρο σχετικά γρήγορα αλλά θα μου δώσει τη δυνατότητα και παραγωγής και γλυκού αρωματικού κρασιού.Επίσης όποιος έχει πιεί ξηρή μαυροδάφνη 10ετίας μπορεί να με καταλάβει (έκρηξη ευγενών αρωμάτων, τανινών και χρώμα πολύ χρώμα).Τώρα για τον τρύγο, χωριστά και τα δύο και μετά ένωση ως κρασιά στο βαρέλι.Μόνο η νεγκόσκα, το κρασωτό και το σταυρωτό έχουν το ίδιο τρύγο με το ξινόμαυρο τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.Το ξινόμαυρο επίσης είναι πολυδύναμη ποικιλία, δηλαδή μπορεί να δώσει, ανάλογα με τον κλώνο και την τεχνική λευκό,ροζέ,ερυθρό,αφρώδη οίνο, για κρασί όμως παλαίωσης ξινόμαυρο Ναούσης, την ποπόλκα, αν θυμάμαι καλά είναι ο V3 κλώνος.Ελπίζω να σε βοήθησα δε θέλω όμως να σε παρασύρω στις δικές μου επιλογές και έτσι θα σου πω και εγώ να βάλεις merlot το υπόλοιπο 30% το αμπελιού σου, καλό ανθεκτικό κλήμα και πλούσια χαρακτηριστικά στο κρασί που δένουν με το ξινόμαυρο και βελτιώνουν τον άγριο χαρακτήρα του.Καλή επιλογή.

αμπελουργός-οινοποιός
    αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
    Δημοσίευση στην κατηγορία:
  • 01-06-2010 14:11 σε απάντηση της

• Christos XM
    • Οι δημοφιλέστερες 25 δημοσιεύσεις
    • Μέλος από τις 01-04-2010
    • Δημοσιεύσεις 149

PAKSIMADIS, σε ευχαριστώ για την απάντηση και τα όσα αναφέρεις. Με βοήθησες με την έννοια της αντίληψης και της αντιμετώπισης του προβλήματος. Γνωρίζω ότι την τελική επιλογή θα την κάνω εγώ, θέλω απλώς να δω εάν υπάρχουν λύσεις εκτός πεπατημένης (η εύκολη λύση που λες κι εσύ). Η αλήθεια είναι ότι μιλώντας με αμπελουργούς ή ψάχνοντας σε βιβλία αυτό που προτείνεται είναι η εύκολη λύση (merlot, syrah, cinzau κλπ, δες τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες του υπουργείου και πάει λέγοντας), η οποία όμως δε με ενθουσιάζει.Εάν ήμουν επαγγελματίας αγρότης-αμπελουργός, προφανώς και θα ακολουθούσα την πεπατημένη. Όμως μεράκι πάω να βγάλω κι ένα απωθημένο χρόνων. Άλλωστε, η οινοποίηση ενέχει την έννοια της δημιουργίας και άρα και της έμπνευσης και του πειραματισμού.  

Η απάντησή σου λοιπόν με χαροποίησε γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Να σου πω την αμαρτία μου δεν τολμώ να πω φωναχτά αυτό που σκέφτομαι για την επιλογή (μαυροδάφνη πάντως δε θα επιλέξω). Από τώρα σκέφτομαι τα σχόλια γεωπόνων και άλλων ειδικών από όπου θα αγοράσω τα φυτά. Την πρώτη κρυάδα την έφαγα όταν είπα στους γείτονες του χωραφιού ότι ένα κομάτι του θα το βάλω αμπέλι. Βλέπεις η περιοχή είναι ροδακινοπαραγωγός και από τα μέσα του΄70 το ροδάκινο εξαφάνισε όλες τις άλλες καλλιέργειες. Ευτυχώς η ανάλυση εδάφους έδειξε ότι κατ' αρχάς μπορώ να προχωρήσω.

Με την ευκαιρία εκτός από τη VITRO υπάρχει καμιά άλλη αξιόπιστη λύση για αγορά φυτών; Να κάνουμε και μια έρευνα αγοράς.

Τέλος θα ήθελα εάν μπορείς και έχεις χρόνο να πεις περισσότερα πράγματα για το wine test. Είναι κάτι το ιδιαίτερο ή αυτό που φαντάζομαι (απλή ανάμιξη κρασιών από τις συγκεκριμένες ποικιλίες). Δηλαδή πως το φτιάχνεις; Πας σε μια κάβα αγοράζεις διάφορα μονοποικιλιακά τα αναμιγνύεις σε διάφορες αναλογίες και αποφαίνεσαι; Ή είναι κάτι πιο επιστημονικό, πιο εργαστηριακό, πιο hightech; 

Σου εύχομαι καλή φύτευση και να πάνε όλα καλά,

Christos XM

9

• 01-07-2010 0:38 σε απάντηση της

• PAKSIMADIS
    • ΚΑΤΕΡΙΝΗ
    • Δημοσιεύσεις 471

φίλε Christos XM, χαίρομαι που συμφωνούμε ότι εμείς οι καθαρά εραστές του κρασιού έχουμε το ελεύθερο για πειραματισμό και για πρακτικές εκτός γραμμής, γιατί αλλιώς δε θα είχε κανένα νόημα η ενασχόλησή μας με το κρασί, καθώς στην αγορά υπάρχουν ετικέτες με εξαιρετικά κρασιά.Η επιλογή στη μαυροδάφνη στηρίχθηκε σ'αυτήν ακριβώς τη λογική, εκτός πεπατημένης και συρμού.Τώρα τι θα βγεί και πως θα πάει, εδώ θα είμαστε για να δούμε, δεν βιάζομαι από κάτι.

Υπάρχουν και άλλες εταιρίες φυτωρίων αλλά εγώ την vitro την έχω δίπλα, 40 λεπτά δρόμος.Το wine test που αναφέρω δεν έχει τίποτε το επιστημονικό αλλά είναι καθαρά υποκειμενικό.Το τελευταίο διάστημα έψαξα αρκετά την αγορά για να βρω ετικέτες με μαυροδάφνη ως βελτιωτική ποικιλία μέσα σε κρασί ( είναι πάρα πολλές δεν το πίστευα) τα δοκίμασα, είδα την αναλογία της μέσα στο κρασί και την αντοχή της στο χρόνο.Πρέπει να πω ότι μόνο με ξινόμαυρο δεν την βρήκα.Έτσι προμηθεύτηκα κάποια λίτρα μαυροδάφνης ξηρής και την ανάμειξα με ξινόμαυρο, σε διάφορες αναλογίες και σιγά-σιγά δοκιμάζεις και προχωράς.Όπως βλέπεις τίποτα το επιστημονικό, αλλά το δοκιμάζει και κανένας φίλος για να πάρω δεύτερη γνώμη.

αμπελουργός-οινοποιός
  • 01-07-2010 3:49 σε απάντηση της

• axtapos
    • Μέλος από τις 05-13-2009
    • Δημοσιεύσεις 250

Αγαπητέ PAKSIMADIS, η ανάμιξη έτοιμων οίνων δεν πρόκειται να σε "φωτίσει" για το αποτέλεσμα της ανάμιξης μούστων από τις ίδιες ποικιλίες.. Η οινοποίηση είναι μια ξεχωριστή διαδικασία που δίνει μοναδικά κάθε φορά αποτελέσματα.. Καλύτερα θα ήταν να μελετούσες τα χαρακτηριστκά κάθε ποικιλίας σταφυλιών ξεχωριστά και να δείς τι μπορεί να συμπληρώνει η μια την άλλη ή να δίνει τα επιθυμητά με τα γούστα σου αποτελέσματα.. Μιλάω για οξύτητα, βαθμό αλκόολ, σταθερότητα χρώματος, δυνατότητα παλαίωσης και φυσικά γεύσεις και αρώματα..
    http://www.wineandgrapes.gr
    http://www.erosmykonos.gr
  • 01-07-2010 4:29 σε απάντηση της

• PAKSIMADIS
    • ΚΑΤΕΡΙΝΗ
    • Δημοσιεύσεις 471

φίλε axtapos συμφωνώ σε όλα, αλλά ίσως δεν το ξεκαθάρισα ευκρινώς, δε μιλάω για ανάμοιξη έτοιμων οίνων αλλά για  οινοποίηση των ποικιλιών ξεχωριστά και ανάμοιξη, είτε στο βαρέλι, είτε μετά (αφού οινοποιηθούν και περάσουν από βαρέλι ξεχωριστά) λίγο πριν την εμφιάλωση.Στην περίπτωση του ξινόμαυρου με τη μαυροδάφνη δεν νομίζω ότι μπορώ να καταφέρω ίδιο τρύγο για να οινοποιηθούν μαζί, μάλλον αδύνατο, έχουν μεγάλη διαφορά χρόνου ωρίμανσης.

αμπελουργός-οινοποιός
  • 01-07-2010 5:16 σε απάντηση της

• axtapos
    • Δημοσιεύσεις 250

Μετά την οινοποίηση χάθηκε το ... τραίνο..

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς "οινοποίηση ξεχωριστά και ανάμιξη στο βαρέλι".

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα που το ξανασυζητήσαμε εδώ. Πολλοί μεγάλοι οινοπαραγωγοί της βόρειας Ευρώπης ζήτησαν και  πέτυχαν να συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να εκδοθεί από την Ε.Ε. οδηγία ώστε  να επιτραπεί η ΜΙΞΗ  ΕΤΟΙΜΩΝ ΟΙΝΩΝ για την παραγωγή του ροζέ κρασιού. Το αίτημα απερίφθη με την προφανή δικαιολογία οτι το κρασί ΠΡΕΠΕΙ να παράγεται από την ζύμωση των μυκήτων  ΚΑΙ ΟΧΙ από την μίξη. Δηλαδή η μίξη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα ιδιαίτερα συστατικά των ποικιλιών που αναμιγνύονται σε πλήρη ζύμωση ΜΑΖΙ!!

• 01-07-2010 10:36 σε απάντηση της

• PAKSIMADIS
    • ΚΑΤΕΡΙΝΗ
    • Δημοσιεύσεις 471

φίλε axtapos, τι εννοώ θα σου δώσω ένα παράδειγμα, π.χ. το Γιανακοχώρι του Κυρ-γιάννη το οποίο είναι 70% ξινόμαυρο με τρύγο τέλη Σεπτεμβρίου και 30% merlot με τρύγο αρχές Σεπτεμβρίου. Γίνεται ξέχωρα η οινοποίηση και των δύο και αφού πετύχει και τη μυλογαλακτική ζύμωση και στα δύο, τα κάνει ανάμειξη στο βαρέλι και μετά από 1 περίπου χρόνο εμφιαλώνει, τα κρατά και ένα εξάμηνο στις φιάλες και στη συνέχεια το δίνει για κατανάλωση.Μπορώ να σου φέρω και ένα άλλο παράδειγμα με τον οίνο Gentilini syrah που είναι 90% syrah και 10% μαυροδάφνη, εδώ τελειώνουν και τα δύο κρασιά και από το βαρέλι και στη συνέχεια ο οινοποιός τα κάνει ανάμειξη, τα κρατά και 6 μήνες στις φιάλες και μετά κατανάλωση. Γενικά δεν υπάρχουν αφορισμοί στην τεχνική που εξασκεί κανείς αρκεί το αποτέλεσμα να τον δικαιώσει.Τώρα για την περίπτωση του ροζέ συμφωνώ γιατί προκείται για τελείως διαφορετική οινοποίηση και από την λευκή και από την ερυθρά και η παραγωγή του δεν πρέπει να γίνεται με ανάμιξη, αλλά με την τεχνική της ζύμωσης είτε λευκών ,είτε ερυθρών ή και μαζί ποικιλιών.

αμπελουργός-οινοποιός
  • 01-07-2010 16:00 σε απάντηση της

• Christos XM
    • Οι δημοφιλέστερες 25 δημοσιεύσεις
    • Μέλος από τις 01-04-2010
    • Δημοσιεύσεις 149

Φίλε PAKSIMADIS, σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Ήταν κατατοπιστική και οφείλω να ομολογήσω αρκετά ενδιαφέρουσα.

Ένα σχόλιο (γενικό) για τη συζήτηση που ξεκίνησε με το φίλο axtapos: η ιστορία της επιστήμης και της τεχνικής δείχνει ότι αρκετές ανακαλύψεις έχουν γίνει μέσα από ανορθόδοξα μονοπάτια και με μεθοδολογία που αρχικά κατηγορήθηκε ως αντιεπιστομηνική. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιστήμονες για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν ως σύμμαχο μόνο το ένστικτό τους (εντελώς αντιεπιστημονικό). Εμείς βέβαια δεν πάμε να κάνουμε καμιά φοβερή επιστημονική ανακάλυψη, κρασί πάμε να κάνουμε, το μεράκι μας να βγάλουμε.

Αντιλαμβάνομαι βέβαια και αυτά που λέει ο φίλος axtapos, ωστόσο όταν συλλαμβάνεις μια ιδέα θέλεις με τα μέσα που διαθέτεις να τη δοκιμάσεις.

Καλή επιτυχία!

Christos XM

• 01-07-2010 22:37 σε απάντηση της

• axtapos
    • Δημοσιεύσεις 250

Η επαγγελματική οινοποίηση εφαρμόζει πολλά και διάφορα "κόλπα" χημικά και οχι, τα οποία ελέγχουν σχεδόν τέλεια το προϊόν σε όλη τη διάρκεια της οινοποίησης. Εάν νομίζεις οτι μπορεί ο κάθε ερασιτέχνης μερακλής σαν και μένα να παρακολουθεί το "τέλος της μηλογαλακτικής ζύμωσης" και λοιπά, λάθος.. Δεν ξέρω ούτε θέλω. Αυτό που λέω είναι οτι αναμιγνύοντας μούστο από 2 ή περισσότερες ποικιλίες, έχεις τελείως διαφορετικό κρασί από το αναμιγνύεις κρασί έτοιμο από τις ίδιες ποικιλίες... Η μικτή ζύμωση είναι η κύρια αιτία των χαρακτηριστικών του κρασιού. Η μίξη δίνει ένα απλό μίγμα .. σαν να λέμε ... κοκτέϊλ, !

Τέλος όσο αφορά τα γούστα του καθενός.... ουδέν σχόλιο!

• 01-08-2010 0:21 σε απάντηση της

• PAKSIMADIS
    • ΚΑΤΕΡΙΝΗ
    • Δημοσιεύσεις 471

φίλε axtapos δεν μπορώ να καταλάβω τί κακό έχει η επαγγελματική οινοποίηση, δηλαδή δεν θα θειώσεις το μούστο σου, δε θα κάνεις μια ανάλυση στο πέρας της αλκοολικής ζύμωσης για να δεις τα μηλικά , τα ανάγοντα ,την πτητική , κ.α.. Μιά τέτοια ανάλυση μόνο βοήθεια μπορεί να σου προσφέρει και νομίζω ότι για τα 40 ευρώ που κοστίζει ε!!! δε γινόμαστε και επαγγελματίες.

αμπελουργός-οινοποιός
Σελίδα 3 από 4 (32 εγγραφές) < 1 2 3 4 >

©2008-13 www.ampelourgos.gr ,www.ampelourgos.com Όροι Χρήσης
Με χρήση του Community Server (Non-Commercial Edition), από την Telligent Systems