file Σκάλισμα στο αμπέλι

Περισσότερα
02/06/2018 00:27 #25567 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα στο αμπέλι
Με δουλευετε και γελατε, δεν υπαρχει αλλη εξηγηση.
Ποσα κιλα Νίκο μπορει να ειναι η πρωινη δροσια ανα στρεμμα? Ποση απ αυτην θα μεινει μολις βγει ο ηλιος? Ποσην απ αυτην θα προλαβουν να αποροφησουν τα ριζιδια και θα γινει αυτοποτιζομενο το αμπελι σαν το υποτιθενο της Σαντορινης?
Τις τρεις συγκεκριμενες απαντησεις ζηταω, ειναι δυσκολο? Οχι υδροπονιες και αεροπονιες (κοτσανα ο ορος αεροπονια για μενα) και τρεχα γυρευε, αλλα καλιεργεια σε ξερικο αμπελι!
Λευτέρη δεν μου φαινεται αμπελοδασος για ξυνομαυρο, αλλα εστω και οτι ειναι τετοιο.. Εσυ εχεις επιλεξει να καλιεργεις με εναν συγκεκριμενο τροπο για τα δικα σου γουστα και επιδιωξεις (υγειη κληματα, ποτισμενοΤΑΤΑ) ωστε να αντεχουν κτλ κτλ..
300-400 κιλα ανετα θα επιανε οποιοδηποτε ξερικο, μηπως σπαταλας πορους (με οτι αυτο συτνεπαγεται για το περιβαλλον) για να κανεις το χομπυ σου? Και ενταξει.. εχεις εξηγησει τι προσδοκας και σε συγχαιρω και μακαρι ναχα την πολυτελεια να παλαιψω κατι παρομοιο σε οποιοδηποτε ζητημα. Διατηρεις ενα ευνουχισμενο αμπελι για το γουστο σου και αυτο θεωρω πολυτελεια και πραγματικα σε ζηλευω.
Ε δε μπορει ρε παιδια να τα προβαλετε αυτα σαν αντιλογο σε οτι ειπα!
Εφ οσον δεν υπαρχει νερο τα χορτα ειναι ο κυριος εχθρος!
Μην ποτιζετε μια δυο χρονιες και μετα τα ξαναλεμε.
Ειπα ξεκαθαρα εξ αρχης οτι.. αν δεν εχεις νερο κυνηγα τα χορτα, αν εχεις νερο μπορεις να επιλεξεις. Τι δεν σας αρεσε και διαφωνειτε? Προσπαθειτε να μου πειτε κατι χωρις να ομως να υπαρχει αυτο το κατι και νομιζετε οτι θα φανει στην κουβεντα?
Μην ποτιζετε 1-2 χρονια και μετα τα ξανασυζηταμε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/06/2018 00:48 #25568 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα στο αμπέλι
Οταν χωριζεις ενα μερος και σπερνεις κουκια επεμβαινεις στο οικοσυστημα, οταν μετα πιανεις την τσαπα και τα τσαπιζεις επεμβαινεις σκληρα και βιαια και ρατσιστικα (θες μονον τα κουκια) στο οικοσυστημα.
Για καθε εναν χοντρο υποσιτιζονται 2-3-5 παιδακια, για εμενα που θα παω αυριο στ θαλασσα και θα καψω βενζινη (δεν πειναω, δεν μιλαμε για κατοχη του 44 ) θα πεσουν αυριο στο Ιρακ 50 σφαιρες η μια οβιδα,για τον αλλον που θα κανει ορειβασια θα τρεξει η ομαδα διασωσης και θα την πλερωσουμε και θα καψει και ενα σκασμο καυσιμα το χελικοτερ μας κτλ κτλ.. Καταλληγω αυθαιρετα στο οτι.. αλλου πεινανε και εμεις συζηταμε για την δρογα μας και πως αυτη θα ειναι πιο οικολογικη.
7δις ειναι η ανθρωποτητα? 7 δις ειναι και τα ΣΥΝΠΑΝΤΑ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/06/2018 21:07 #25577 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα στο αμπέλι
Φίλε Στέλιο στη φώτο με το αμπελόδασος είναι κατά σειρά από 2 σειρές μαλαγουζιές, ασύρτικα, μαυροδάφνες και μετά 6 σειρές ξινόμαυρα. Τη φώτο την έβγαλα γιατί το δάσος κανένας δεν το σκαλίζει ούτε το λιπαίνει . Έχεις δίκιο κάνω το χόμπι μου αλλά αν το δικό μου είναι ευνουχισμένο τότε στη Σαντορίνη με 250 κιλά στην καλύτερη ανά στρέμμα ή στη Βουργουνδία με 400 ανά στρέμμα τί είναι;
Για το θέμα του νερού φέτος μέχρι στιγμής πότισα μόνο μια φορά για 5 ώρες με σταγόνες και αυτό γιατί ο Απρίλης ήταν παντελώς άνυδρος. Τη Δευτέρα επειδή κρατώ αρχείο θα γράψω πόσο νερό ποτίσματος πήρε το αμπέλι εδώ και 8 χρόνια. Να τονίσω ότι η περιοχή μου είναι η πιο ξηροθερμική της Πιερίας. Επίσης κάθε χρονιά θέλει και λιγότερο νερό, πιστεύω ότι σε 2-3 χρόνια δε θα χρειάζεται καθόλου πότισμα. Δημιουργώ δηλαδή ξερικές συνθήκες στο αμπέλι αφήνοντας χορτοτάπητα. Δε με ενδιαφέρει καθόλου βέβαια η ποσότητα, θέλω το αμπέλι να φτάσει μέγιστο τα 700 κιλά το στρέμμα. Απλώς δε βιάζομαι.
Επίσης 100 ευρώ κόστος τη χρονιά στο ενάμιση στρέμμα με 600 κιλά σταφύλια δε νομίζω να σπαταλώ και υπερβολικούς πόρους; Μιλάμε για 0,16 ευρώ κόστος το κιλό σταφύλι.
Ποιο αλήθεια είναι το κόστος σε ένα επαγγελματικό αμπέλι;

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/06/2018 23:33 #25581 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα στο αμπέλι
Ευνουχισμενο εννοω οτι το προσεχεις πολυ και ταυτοχρονα ρυθμιζεις την παραγωγη, εχει προυποθεσεις πχ να παραγει τουλαχιστον τα διπλασια, δεν το λεω με κακη εννοια απλα ετσι μουρθε.
Εαν θελεις να πεις οτι οι γεωργοι ειναι χαζοι και σπαταλανε πορους ασκοπα (εξοδα) ενω γινεται και διαφορετικα κανεις λαθος. Καθολου χαζοι δεν ειναι, καποιοι ειναι και πονηροτατοι.
Δυστηχως ο γεωργος ανεκαθεν εβγαζε απο την ποσοτητα, αυτο στην Ελλαδα ειναι νομος (δεν ξερω για αλλου) και σιγουρα δεν δημιουργησαν οι γεωργοι αυτο το μοντελο, ουτε οι ''κακοι'' το εφτιαξαν.
Αφηστε την Σαντορινη, δεν εχει σχεση με οποιοδηποτε καμπο στον κορμο της Ελλαδας, μια βιτρινα ειναι που πρεπει να διατηρηθει. Δεν θα τα ελεγα ευνουχισμενα διοτι τοσο μπορουν να παραγουν.
Πανε σ ενα οινοποιειο, ζητα τιμη και μετα βγαλε ενα ισοζυγιο, σταματας στην μεση ενος ουσιαστικου λογαριασμου, συνεχισε μεχρι τελους. Εγω πχ αν δεν μεταποιησω και αναγκαστω να πουλησω τα σταφυλια θα πρεπει να το ξηλωσω γιατι αλλιως θα εχω ζημια σε καθε περιπτωση. Ξεχνιεμαι παντα οτι δεν ειστε γεωργοι και βλεπετε αλλιως τα πραγματα, αυτο ομως δεν δικαιολογει να θεωρειτε ΜΟΝΗ σωστη πρακτικη αυτην που ακολουθειτε εσεις.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude, PAKSIMADIS, Αρης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/06/2018 09:25 #25583 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα στο αμπέλι

stelios1 έγραψε: Χλοοταπητας δε ξερικο αμπελι δεν θα διατηρουσα με τιποτα, αλλα ειναι μακρυ το θεμα για μενα. Προσωπικα αγανακτω ακομα και με το γκαζον που μανιωδως πολλοι διατηρουν, ισως να αισθανονται Αγγλοι η Καναδοι, δεν ξερω.. Της Ελλαδας τα καλοκαιρινα χρωματα ειναι το κιτρινο και το γαλαζιο.
Στέλιο δεν προτείνω τίποτα ούτε και νομίζω ότι εγώ κάνω το καλύτερο. Απλώς απάντησα στα δικά σου παραπάνω λόγια. Το δικό μου μότο είναι να πάρω όσο το δυνατόν ποιοτικότερα σταφύλια. Αυτό για να γίνει πρέπει να είναι άκρως βιολογικά, χωρίς ασθένειες αλλά και με όλη την πανίδα και χλωρίδα του οικοσυστήματος στο έδαφος. Έχει διαπιστωθεί ότι η ύπαρξη αυτών προσφέρει πολλά στο αρωματικό δυναμικό και στη δομή του παραγόμενου κρασιού. Με λίγα λόγια τερουάρ με ράουντ απ και λιπάσματα δεν υπάρχει.
Από τη στιγμή που ξεκίνησα αυτή την καλλιέργεια το είχα διατυπώσει, ότι αν ήθελα να ζήσω από αυτή, θα ήταν αδύνατο.


αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/06/2018 09:45 - 04/06/2018 09:51 #25585 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα στο αμπέλι
Επιτρέψτε μου την παρέμβαση.

Σχετικά με τα αμπέλια και τον τρόπο καλλιέργειας και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο καθένας μας στήνοντας το αμπέλι του, έχει ένα σενάριο για την καλλιέργεια. Αν θα το κάνει βιολογικής, συμβατικής ή ολοκληρωμένης καλλιέργειας. Αν θα κατεργάζεται το χώμα, με τι εργαλείο και με ποιο σκεπτικό.Αν θα διατηρήσει εδαφοτάπητα και γιατί.
Στη συνέχεια ανάλογο θα είναι το αποτέλεσμα ως προς την απόδοση του αμπελιού.
Υπάρχουν παραγωγοί που θέλουν το προϊόν για ιδιοκατανάλωση και είναι πολύ επιφυλακτικοί στα φάρμακα που ρίχνουν. όπως επίσης και παραγωγοί που το καλλιεργούν για ιδιοκατανάλωση αλλά ρίχνουν ότι τους υποδείξει το καφενείο. Υπάρχουν BRAND NAME που απευθύνονται σε ένα ορισμένο κοινό που μπορεί να πληρώσει κρασιά από αμπέλια με χαμηλές παραγωγές και οινοποιεία που απευθύνονται σε κοινό που ζητά κρασί με 1-2 ευρώ το λίτρο. Για όλους έχει χώρο η αγορά.

Στην περίπτωση του επαγγελματία παραγωγού που προσδοκά σε εισόδημα από την καλλιέργεια του, δυστυχεστάτως το πρώτο και ίσως το μόνο που ρωτά η πελατεία είναι <<ΠΟΣΟ>>. Οι περισσότεροι αγοραστές ούτε καν λένε, πάμε να δούμε μια βόλτα στο αμπέλι να δω και τι θα πληρώσω με 50 λεπτά. Είναι δε διατεθειμένοι να σε αφήσουν και να πάρουν από άλλον παραγωγό με 40 λεπτά. Η τιμή είναι το βασικότερο κριτήριο. Κανείς δεν ρωτά για συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας. Ούτε καν αν έχεις δώσει το καλό σταφύλι με 80 λεπτά στο οινοποιείο και αυτός θα πάρει την λάντζα με 50.

Στα αμπέλια με παραγωγή π.χ. 300 κιλά, ο τζίρος είναι μέσες άκρες 150 ευρώ. Εννοείται ότι με αυτό το οικονομικό αποτέλεσμα, την άλλη χρονιά θα πρέπει να φύγεις στη Γερμανία μετανάστης. Το σύνολο του αγροτικού κόσμου, επιδιώκει τις μεγάλες παραγωγές, για να καταστεί βιώσιμη η αμπελοκαλλιέργεια. Συντρέχουν δε προς τούτο οι εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων, σκευασμάτων φαρμάκων, να παράξουν νέα προϊόντα, τα οποία μας διαβεβαιώνουν ότι αν τηρηθούν οι προδιαγραφές χρήσης, δεν υπάρχει πρόβλημα. Επικυρώνουν δε αυτό και οι κρατικές υπηρεσίες. Σαφώς όμως υπάρχει πρόβλημα στην <<ουσία>> του προϊόντος. Ένα αμπέλι με 300 κιλά παραγωγή, είναι πολύ πιο γεμάτο σε θρεπτικά συστατικά, από ένα αμπέλι που δίνει 5 τόνους στο στρέμμα. Και θα πρέπει να είναι διαφορετική η τιμή του κάθε προϊόντος. Έλα όμως που σχεδόν δεν διαφέρουν.

Έτσι διαφορετικό σενάριο παραγωγής θα ακολουθήσει ο καθένας παραγωγός, αποβλέποντας σε διαφορετικά πράγματα. Το καλό και το κακό είναι στο μυαλό και τα θέλω του καθενός.

Όσο για τα βιολογικά αμπέλια, αυτό που έζησα εγώ είναι ότ,ι το 2014, δεν πήρα ρόγα σταφύλι από 19 στρέμματα αμπέλια. Τα φάρμακα που χρησιμοποιεί η βιολογική γεωργία είναι κατά κόρον ο χαλκός και το θειάφι και αυτά είναι επαφής. Στο ερώτημα : <<όταν η ασθένεια εισέλθει στο φυτό, τι πρόταση έχει η βιολογική γεωργία>>, ακόμα να πάρω απάντηση.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 04/06/2018 09:51 από Goude.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": skagio, setoinos, PAKSIMADIS, Αρης, stelios1, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/06/2018 10:23 - 04/06/2018 10:26 #25586 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα στο αμπέλι
Από το αρχείο του αμπελιού :

Φύτευση 2010. Για το 2010 και 2011 δεν κράτησα αρχεία .
Πότισμα με σταγόνες ανά 33 πόντους στο λάστιχο σε ενάμιση στρέμμα 12 σειρές από 50 πρέμνα η σειρά, σύνολο 600 πρέμνα.
2012 99 ώρες 60 κυβικά.
2013 204 >> 120 >>
2014 125 >> 74 >>
2015 120 >> 72 >>
2016 100 >> 59 >>
2017 30 >> 18 >>
2018.. 9,5 >> 6 >> μέχρι στιγμής.

Για να καταλάβετε ο παραδίπλα που ποτίζει με πύραυλο σε μια ώρα ρίχνει περίπου 25 κυβικά νερό. Εγώ ποτίζω σιγά γιατί έχει πολύ πίεση το σύστημα και πετάει τα λάστιχα σε μεγαλύτερη ροή.
Παναγιώτη δεν υπάρχει απάντηση, μεγάλη παραγωγή και βιολογικό δεν γίνεται. Όσα βιολογικά ξέρω είναι το πολύ μέχρι 800-900 κιλά ανά στρέμμα. Ότι άλλο ακούσεις είναι μπαρούφες.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Τελευταία διόρθωση: 04/06/2018 10:26 από PAKSIMADIS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/06/2018 10:26 #25588 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα στο αμπέλι
Συμφωνώ Λευτέρη. Όσο η παραγωγή αυξάνεται, τόσο το φυτό γίνεται και ποιο ευαίσθητο. Είναι κύκλος - μύλος η υπόθεση.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, stelios1, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/06/2018 13:39 #25589 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα στο αμπέλι
Προλαβαινω να κουβαλησω με βυτιο 200-250 κυβικα σε 10 στρεμματα, το γυριζω σε οσο το δυνατον πρωιμες ποικιλιες και κυνηγαω τα χορτα μετα μανιας! Δεν ξερω τι ειναι προτιμοτερο για το περιβαλλον.. Μονο χορτοκοπη κατω απο τα κληματα η και κανενα ραντισμα? Οχι ραουνταπ γλυφοζειτ μου δινει ο γεωπονος, εαν μολυνεται το εδαφος τα χορτα πως βγαινουν και ξανα βγαινουν συνεχως? Μαλιστα σε πολλα απλα καθυστερει την αναπτυξη τους και δε ψοφανε! Ο κοπος και το εξοδο ειναι περιπου ιδια.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/06/2018 20:50 #25596 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Σκάλισμα στο αμπέλι
Στέλιο το ίδιο πράγμα είναι, την ίδια ουσία έχουν, την περίφημη γλυφοσάτη. Το ραουντ απ είναι η γλυφοσάτη της Μοσάντο.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.088 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ