file Χρήση Μπετονίτη

Περισσότερα
22/11/2010 23:01 #4426 από oinosterzh
oinosterzh δημιούργησε το θέμα: Χρήση Μπετονίτη



Έχω 300 κιλά λευκό κρασί από Ασύρτικο, θέλω να κάνω διαύγαση
με μπετονίτη.


Αν γνωρίζει κάποιος/α
δοσολογία, διαδικασία και αν πρέπει να γίνει αμέσως ψύξη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/11/2010 03:45 #4427 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
Σε οτι αφορά την οικιακή οινοποίηση (παρασκευή κρασιών απο ερασιτέχνες για προσωπική κατανάλωση), και για κρασιά που παρασκευάστηκαν με συνθήκες απόλυτης καθαρότητας και υγιεινής, εξακολουθώ να είμαι φανατικός θιασώτης της μή χρήσης διαυγαστικών για τον καθαρισμό των κρασιών, ακόμη και των λευκών, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση θολωμάτων ειδικής φύσεως όπως χαλκού, σιδήρου και βακτηριακής προσβολής.

Αν λοιπόν η θολότητα δεν οφείλεται στους πιό πάνω ΣΠΑΝΙΟΥΣ λόγους, αλλά ούτε και σε υπολειπόμενα ζάχαρα που δεν έχουν ζυμωθεί (κρασί με πολλά ζάχαρα δεν καθαρίζει εύκολα ή , υπο προϋποθέσεις, δεν καθαρίζει ποτέ), τότε αν το κρασί σου έχει την κατάλληλη ποσότητα οξέων και μεταμπισουλφίτ, θα καθαρίσει, έστω με τα πρώτα κρύα του χειμώνα, και στο Αιγίνιο έχει αρκετό κρύο). Και επειδή μέχρι τώρα θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε καθαρίσει απο μόνο του, υποθέτω οτι του λείπουν οξέα. Δές το και στη γεύση. Θα σου πρότεινα να το ενισχύσεις με το απαραίτητο τρυγικό οξύ και θα καθαρίσει αμέσως.

Αν δεν ρυθμίσεις πρώτα τα οξέα του, με σύγχρονη εφαρμογή ισχυρής θείωσης, μην χρησιμοποιήσεις μπεντονίτη. Αν πάλι θέλεις να χρησιμοποιήσεις μπεντονίτη, πρόσθεσε 40-60 gr/hl (hl=γραμμάρια ανα εκατόλιτρο, με μέγιστο τα 100gr, και όσο πιο λίγο τόσο πιο καλά), και βλέπεις και κάνεις ανάλογα. Ο μπεντονίτης, μπορεί να μην βλάπτει, αφού είναι ανόργανη ορυκτή ένωση, όμως δίνει μια ειδική χροιά στη γεύση του κρασιού, αυτή που έχουν τα περισσότερα λευκά εμφιαλωμένα του εμπορίου, που εμένα με ενοχλεί.

Στη συνέχεια μπορείς να κάνεις και ψύξη. Με μπεντονίτη και με ψύξη, τη γεύση του θα την "ξεβρακώσεις" σημαντικά!!!

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/11/2010 06:50 #4430 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
Ακόμη ο μπετονιτης, αφαιρεί χρώμα από το κρασί. Έτσι ένα καμπερνέ, μπορεί να γίνει ένα απλό κόκκινο και ένα απλό κόκκινο, μπορεί να φτάσει στο ροζ. Προσοχή λοιπόν.Συμφωνώ με τον Σπύρο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/11/2010 11:10 #4431 από oinosterzh
oinosterzh απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
Ευχαριστώ για την ολοκληρωμένη προσέγγιση στον
προβληματισμό μου η άποψη σου με διευκολύνει σημαντικά

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/12/2010 02:33 #4549 από BASILHS
BASILHS απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
Το ασύρτικο στην σχετική βιβλιογραφία αναφέρεται σαν ευοξείδωτο. Για τα υπόλοιπα λευκά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Αν οινοποιεί κάποιος ασύρτικο μπορεί να μας διαφωτίσει αν αυτό πράγματι συμβαίνει? Και, επίσης, αν κάποιος έχει παλαιώσει ασύρτικο να μας πει την εμπειρία του γιατί είναι η μόνη Ελληνική ποικιλία που παλαιώνει σύμφωνα πάντα με την βιβλιογραφία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/12/2010 03:32 #4551 από pafsilipoclub
pafsilipoclub απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
Τα λευκά κρασιά δεν έχουν ανάγκη παλαίωσης γιατί δεν προσθέτουν γευστικά χαρακτηριστικά με την παλαίωση αφού στερούνται φαινολών ουσιών. Εάν όμως η οινοποίηση έγινε χωρίς αποβοστρύχωση δηλαδή με τους μίσχους και επειδή στους μίσχους υπάρχουν περίπου 5% φαινόλες και εάν είναι fume δηλαδή σε νέο βαρέλι δρύινο μπορεί να πάρει κάποια στοιχεία παραπάνω με την παλαίωση έως και τρία χρόνια το T O P του. Η καλύτερη πόση είναι φρέσκο για να δώσει την μεταλλικότητα της ποικιλίας που είναι και το χαρακτηριστικό της , αμέσως το πρώτο καλοκαίρι από δεξαμενή και το δεύτερο έως το τρίτο καλοκαίρι όταν είναι από βαρέλι..
Εις υγείαν..


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/12/2010 07:30 #4554 από nick kohronas
nick kohronas απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
Αγαπητέ μου pasfilipo θα διαφωνήσω μαζί σου υπάρχουν λευκές ποικιλίες κρασιών οι οποίες επιδέχονται παλαίωσης.Και συγκεκριμένα θα σου αναφέρω από το άρθο του οινοχόου τεύχος 33 Οκτώβριος Νοέμβριος 2010 . Το βασικό στοχείο που επιτρέπει σε ένα λευκό κρασί να εξελίσεται στο χρόνο σε μεγάλο βάθος χρόνου είναι η οξύτητα, αν και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ποικιλίας παιζούν αντίστοιχα σημαντικό ρόλο. Από ελληνικές ποικιλίες καλά αποτελέσματα στην παλαίωση δίνουν το ασύρτικο το θραψαθήρι η μαλαγουζιά η κυδωνίτσα κ.α. Οσό για τον όρο fume τον χρησιμοποιούμε για κρασί που πίνεται φρέσκο και όχι για κρασί που ωριμάζει σε καινούργιο δρύινο βαρέλι.
Αντεύχομαι στην υγεία σου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/12/2010 12:58 #4555 από pafsilipoclub
pafsilipoclub απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
Η ωρίμανση διαρκεί για τα λευκά ξηρά κρασιά σε βαρέλι από τέσσερις έως και δώδεκα μήνες το πολύ, σε συνεργασία του οξυγόνου και των φαινολών της δρυός. Η παλαίωση σε φιάλη, σε συνεργασία φελλού κρασιού και οξυγόνου. Η διάρκεια του κρασιού στο βαρέλι, εάν είναι παλαίωση εγώ δεν το ξέρω. Ίσως για πολλούς να είναι γιατί η παλαίωση δεν έχει ορισμένη χρονική διάρκεια. Aλλά ξέρω σίγουρα ότι είναι σε φιάλη. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Διρχαλίδης Δημήτρης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/12/2010 01:03 #4556 από pafsilipoclub
pafsilipoclub απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
Οικολογικό κρασί- βιβλίο - Παναγιώτη Τσέτουρα Τα λευκά κρασιά εμφιαλώνονται μέχρι την άνοιξη του επόμενου χρόνου και πρέπει να καταναλώνονται μέσα στον πρώτο χρόνο από την παρασκευή τους γιατί δεν έχει νόημα η παλαίωσή τους.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/05/2011 08:20 #5319 από pafsilipoclub
pafsilipoclub απάντησε στο θέμα: Χρήση Μπετονίτη
O όρος fume σε ένα κρασί υποδηλώνει ότι έχει περάσει από βαρέλι.

Παλαιότερα ο όρος fume blanc αφορούσε σε λευκά κρασιά από την Καλιφόρνια περασμένα από βαρέλι και συγκεκριμένα την ποικιλία sauvignon blanc με αρώματα και γεύσεις βαρελιού.

Σήμερα την υιοθέτησαν και πολλοί έλληνες οινοποιοί και εννοούν αυτό ακριβώς.

Το πέρασμα του κρασιού από νέο δρύινο βαρέλι πλουτίζει με φαινολικά στοιχεία το αδύνατο λευκό κρασί και αποκτά μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα.

Για ένα οινοχόο, σερβιτόρο, όπως εγώ, αυτή η πληροφορία στην ετικέτα είναι σημαντική γιατί μπορεί να υπολογίσει το pick της ωρίμανσης του κρασιού για την καλύτερη απόλαυση του πελάτη.

Εάν η ποικιλία του σταφυλιού είναι προικισμένη για παλαίωση, αν το terroir υποστηρίζει αυτή την προίκα, αν ο οινοποιός έκανε καλά την δουλειά του, και το κρασί είναι περασμένο από βαρέλι, μέχρι τριών ετών παλαιότητας, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για παλαίωση και το ξαναλέω, δεν έχει ορισθεί χρονικό όριο.

Τα στοιχεία που συντελούν στην παλαίωση του κρασιού, εκτός πολλών άλλων, είναι, η οξύτητα, το αλκοόλ, οι τανίνες και για τα γλυκά κρασιά, τα σάκχαρα.

Όσο για το κρασί που πίνεται φρέσκο έχει άλλους τίτλους.
Εις υγείαν.
ΥΓ. Καθυστερημένα σου απαντώ λόγω δουλειάς . Εύχομαι σε όλους μας καλή σεζόν.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.246 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ