file Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου

Περισσότερα
04/08/2018 18:54 #25803 από anstpe
anstpe απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Καλησπέρα. Αν οι σωληνώσεις ψύξης ΔΕΝ είναι εμβαπτιζόμενες στο μούστο αλλά ψύχουν εξωτερικά τα δοχεία σου τοτε η λύση θα ήταν αντι για νερό να ψύχεις παραφλού.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/08/2018 23:31 #25804 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Θα ηθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος τρόπος ενίσχυσης της θερμοχωρητικοτητας του νερού στο δοχείο κι αν κάτι τέτοιο (αν υπάρχει) θα με απαλλάξει από την ανάγκη για παγωμένα μπουκαλια.


Δεν καταλαβαινω.. Πχ Επαρκει το ψυγειο σου αλλα δεν εχεις την ψυξη που θελεις? Η θερμοχωρητικοτητα εχει την εννοια της αποθηκευσης ενω εσυ εχεις ενα συστημα να δουλευει συνεχως.
Αν δουλευει συνεχως το ψυγειο τοτε δεν επαρκει, αν σταματα κατα διαστηματα τοτε θελει βελτιωση το συστημα εναλλαγης της θερμοτητας που εχεις φτιαξει. Δεν νομιζω να εχει σχεση με την θερμοχωρητικοτητα αυτο Τα παγωμενα μπουκαλια ναι θα ειχαν.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/08/2018 09:38 #25806 από ΓιάννηςΚ
ΓιάννηςΚ απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Ευχαριστώ anstpe. Οι σωλήνες ψύξης είναι εμβαπτιζόμενες στον μούστο. Το νερό που περνάει από τους σωλήνες της σερπαντίνας για να φύξει τον μούστο ανακυκλώνεται από ένα δοχείο που ψύχεται στο ψυγείο. Ενισχύω την ψύξη του νερού με παγωμένα μπουκάλια επειδή το ψυγείο δεν επαρκεί (ζωηρή ζύμωση-μεγάλη παραγωγή θερμότητας...). Αλλάζω τα μπουκάλια πολύ συχνά για να διατηρήσω τη θερμοκρασία του μούστου χαμηλά και θα ήθελα να αποφύγω τη συχνή αλλαγή τους επειδή είναι ταλαιπωρία...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/08/2018 09:47 #25807 από ΓιάννηςΚ
ΓιάννηςΚ απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Ευχαριστώ Stelios1 !
Ίσως δεν διατύπωσα σωστά το ερώτημα. Το οικιακό ψυγείο καταλαβαίνω ότι δεν θα ήταν δυνατό να ψύξει το δοχείο του νερού (50 λτ) που τροφοδοτεί τη σερπαντίνα για να κατεβάσει αρκετά τη θερμοκρασία του μούστου (80 λτ). Ιδίως τις πρώτες μέρες που η ζύμωση είναι ζωηρή και παράγεται πολλή θερμότητα. Γι αυτό βάζω 5-6 παγωμένα μπουκάλια στο δοχείο κάθε 4 ώρες περίπου. Θα ήθελα το σύστημα "νερό δοχείου + μπουκάλια" να γίνει αποτελεσματικότερο. Κι αν δεν μπορεί να αλλάξει στο νερό του δοχείου, θα μπορούσε ίσως να αλλάξει κάτι στα μπουκάλια? πχ να τα γεμίζω με κάτι άλλο εκτός από σκέτο νερό?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/08/2018 23:27 #25815 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Το νερό είναι από τα υλικά με την μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα στην φύση. Μπορεί δηλαδή να αποθηκεύσει μεγάλα ποσά θερμικής (ή ψυκτικής στην περίπτωση μας) ενέργειας. Ενδεικτικά δες εδώ.
www.engineeringtoolbox.com/specific-heat-capacity-d_391.html

Τα διαλύματα του νερού θα έχουν μικρότερη θερμοχωρητικότητα για διάφορους λόγους. Νομίζω δε ότι θα έχουν και μικρότερη θερμική αγωγιμότητα από το νερό (θα μεταφέρουν πιο δύσκολα την ήδη λιγότερη αποθηκευμένη ψυκτική ενέργεια) αλλά αυτό το αναφέρω με μία επιφύλαξη.

Αν το ερώτημα σου αφορά στο τι πρέπει να βάλεις στα μπουκάλια, πιστεύω ότι η απάντηση είναι Νερό.

Μια παρατήρηση...
Το ότι έχει παγώσει ένα μπουκάλι δεν σημαίνει ότι έχει "πιάσει" και την ελάχιστη θερμοκρασία μου μπορεί. Μία οικιακή κατάψυξη φτάνει στους -18οC. Αν βγάζεις τα μπουκάλια από την κατάψυξη μόλις τα δεις να πιάσουν πάγο, υπάρχει η πιθανότητα η θερμοκρασία τους να είναι λίγους βαθμούς κάτω από τους 0oC άρα να μην παίρνεις το μέγιστο που μπορείς.

Και μία ερώτηση...
Το νερό που έχεις στο δοχείο μέσα στο ψυγείο, να φανταστώ ότι το έχεις ήδη ψύξει πολύ πριν αρχίσει η αλκοολική σου ζύμωση και δεν περιμένεις να βάλεις το ψυγείο σε λειτουργία την στιγμή που βάζεις τον μούστο στο δοχείο ζύμωσης;
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/08/2018 00:45 #25816 από ΓιάννηςΚ
ΓιάννηςΚ απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Ευχαριστώ Ανδρέα!
Δεν ήξερα ότι το νερό ήταν ισως η καλύτερη επιλογή από άποψη θερμοχωρητικοτητας όπως δεν ήξερα πως ένα παγωμένο μπουκάλι θα μπορούσε να αποθηκεύσει περισσότερη ενέργεια αν μείνει περισσότερο στην ψύξη. Χρησιμοποιώ πλέον οικιακό καταψύκτη με καλύτερα αποτελέσματα.
Ναι τα μπουκαλια ήταν έτοιμα όταν άρχισε η ζύμωση. Όταν έφτασε το μέγιστο φάνηκε το πρόβλημα όμως. Πλέον δουλεύω με 16 μπουκαλια και καταψύκτη και φαίνεται ότι το ελέγχω γύρω στους 18-19 βαθμούς. Σε λιγες μέρες όταν θα καταλαγιασει η ζύμωση όλα θα είναι καλύτερα... Ελπίζω να μην έχασα πολλά αρώματα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/08/2018 08:33 #25823 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Διατηρώ εδώ και χρόνια θερμοκρασία ζύμωσης 15-18 βαθμούς Κελσίου σε γλεύκος 40 λίτρων με τη βύθιση 2 παγωμένων μπουκαλιών νερού 1,5 λίτρου και εναλλαγή τους κάθε 12 ώρες. Θερμοκρασία χώρου 26-30 βαθμοί Κελσίου. Για παραπάνω γλεύκος π.χ. το διπλάσιο 80 λίτρα, τα χωρίζω σε δυο 40άρια γιατί έτσι ελέγχεται καλύτερα η θερμοκρασία παρά να τα έχεις όλα μαζί σε ένα δοχείο ζύμωσης.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/08/2018 19:48 #25825 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Έτσι για να σε βάλω σε σκέψεις.Το δοχείο του ψυγείου από τι υλικό είναι;

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/08/2018 21:32 #25827 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
2 χρονιες τωρα κραταω στους 18 βαθμους 250 λιτρα με μηχανη μικρου ψυγειου (απο ψυγειακι ρεντ μπουλ), αλλα ειναι αμεση η ψυξη, δηλαδη.. Εχω την μηχανη μονο και την καταψυξη της την κραταω στην επιφανεια μεσα σε ενα ανοξειδωτο ταψακι με λιγο νερο μεσα που επιπλεει πανω στον μουστο. Ειναι μηχανιτσα μικρη, κρινοντας απο το μεγεθος του εναλακτη της καταψυξης θα αντιστοιχει σε μικρο, κοντο, ψυγειο σπιτιου, θελω να πω οτι μαλλον το προβλημα δεν ειναι στο μικρο φυγειο αλλα στις επιφανειες εναλλαγης της θερμοτητας (ειτε σε υλικο, ειτε σε ποσοτητα). Φυσικα και ειχα ψυξει πριν για απολασπωση και απλα διατηρουσα τους 18 βαθμους με εμβαπτιζομενο θερμοστατη μεσα σε μπουκαλι παλι με νερο στηγν επιφανεια του κρασιου.
Πχ στην περιπτωση σου το ιδανικοτερο θα ηταν καποιο μικρο ψυγειο αυτοκινητου η μηχανης μεσα στο ψυγειο σου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/08/2018 10:19 #25852 από ΓιάννηςΚ
ΓιάννηςΚ απάντησε στο θέμα: Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας Μούστου
Ίσως είναι αποτελεσματική λύση αλλά δεν έχω πρόσβαση σε κάτι τέτοιο, ούτε τις απαραίτητες γνώσεις οπότε...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.086 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ