file Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί

Περισσότερα
18/10/2017 01:51 #23967 από tsiubiu
tsiubiu δημιούργησε το θέμα: Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Καλησπέρα,

Είπα να δοκιμάσω και εγώ να κάνω σπιτικό κρασί. Και θα ήθελα τις συμβουλές σας.

Την Κυριακή μάζεψα σταφύλια από 5 διαφορετικά είδη κληματαριάς στο χωριό μου στον Παρνασσό. Πάτησα τα σταφύλια την ίδια μέρα και γέμισα το μισό από ένα inox δοχείο 50lt που προμηθεύτηκα, δηλαδή έχω 25 κιλά μούστο. Τη Δευτέρα μετέφερα το δοχείο στο δώμα μου στην Αθήνα και μέτρησα τα σάχκαρα που είναι μεταξύ 12.5 και 13 βαθμούς Μπωμέ. Η ζήμωσε είχε ξεκινήσει. Σήμερα Τρίτη έριξα 2gr μεταμπισουλφίτ.

Η θερμοκρασία στο δώμα μου σίγουρα δεν είναι 18C αλλά ούτε και σταθερή που διάβασα πως θέλουν τα λευκά κρασιά. Θα επηρρεάσει αυτό;
Δε χρησιμοποίησα ψιλό σουρωτήρι και ο μούστος έχει μικρά κομματάκια. Να κάνω μετάγγιση στο τέλος της ζύμωσης και να τα αφαιρέσω ή θα κάτσουν στο πυθμένα;
Πρέπει να ανακατεύω το μούστο ή όχι;
Η ζύμωση θα τελειώσει όταν δω 0 βαθμους Μπωμέ και τότε σφραγίζω το δοχείο;
Αξίζει να πάω για 25lt κρασί σε οινολόγο στο τέλος της ζύμωσης για να μου πει αν χρειάζεται να προσθέσω κάτι;

Σας ευχαριστώ!

Thanasis
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/10/2017 10:14 #23968 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Συμβουλές για του χρόνου.

Αφού τα πατήσεις, αμέσως μετά να προσθέσεις το μεταμποσουλφιτ. Αυτό θα καθυστερήσει την έναρξη της ζύμωσης 2-3 μέρες.
Την επόμενη μέρα να κάνεις μετάγγιση και θα δεις την διαφορά του πόσο θα έχει καθαρίσει ο μούστος σε σχέση με τις οινολάσπες που θα έχουν καθιζίσει.
Μετά το τέλος της ζύμωσης θα σφραγίσεις το δοχείο και λίγες μέρες μετά θα μπορούσες να κάνεις άλλη μια μετάγγιση για να απομακρύνεις επιπλέον οινολάσπες.
Κατά τη ζύμωση εγώ ανακατεύω ελαφρά (όχι κάθε μέρα) προσέχοντας να μην οξυγονώσω τον μούστο.
Θα προσθέσεις άλλο λίγο μεταμπισουλφιτ γιατί λογικά μετά την ζύμωση λογικά δεν θα υπάρχει καθόλου ελεύθερο.
Από εκεί και πέρα, όσο περισσότερο το αφήσεις ήσυχο τόσο περισσότερο θα διαυγάζει.
Η θερμοκρασία θα επηρεάσει τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του οίνου αλλά μην τρελαίνεσαι.

Για 25 lit δεν αξίζει να πας σε οινολόγο εκτός αν είσαι περίεργος να κρατήσεις αρχείο και σημειώσεις για του χρόνου.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": tsiubiu

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/10/2017 01:04 #23979 από tsiubiu
tsiubiu απάντησε στο θέμα: Re:Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Καλησπέρα Andreas.360 και σε ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση σου. Θα εφαρμόσω τις συμβουλές σου. Όταν θα τελειώσει η ζύμωση θα περάσω το μούστο μέσα από ένα σουρωτήρι κ μετά θα σφραγίσω το δοχείο, αφού ρίξω κ πάλι 2γρ. μεταμπισουλφιτ.

Ελπίζω να πίνεται, αν και πρώτη προσπάθεια...

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk

Thanasis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/10/2017 12:50 #23981 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Re:Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Καλωσόρισες. Η ζύμωση θα ολοκληρωθεί όταν στο μουστόμετρο η ένδειξη Ειδικού Βάρους θα είναι 0.993 .Τότε όλα τα αιωρούμενα θα έχουν καθίσει στον πάτο του δοχείου,κάνεις απολάσπωση-μετάγγιση ,βάζεις 1,5-2 γρ. μεταμπισουλφίτ και κλείνεις με παραφινέλαιο.Καλή αρχή.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2017 20:39 #23997 από tsiubiu
tsiubiu απάντησε στο θέμα: Re:Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί

κωστας χ έγραψε: Καλωσόρισες. Η ζύμωση θα ολοκληρωθεί όταν στο μουστόμετρο η ένδειξη Ειδικού Βάρους θα είναι 0.993 .Τότε όλα τα αιωρούμενα θα έχουν καθίσει στον πάτο του δοχείου,κάνεις απολάσπωση-μετάγγιση ,βάζεις 1,5-2 γρ. μεταμπισουλφίτ και κλείνεις με παραφινέλαιο.Καλή αρχή.


Σε ευχαριστώ πολύ! Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας!

Thanasis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/10/2017 13:09 #24034 από tsiubiu
tsiubiu απάντησε στο θέμα: Re:Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Καλησπέρα,

Μόλις μέτρησα με το μουστόμετρο και η ένδειξη του ειδικού βάρους ήταν στο 0.996. Να περιμένω λίγο ακόμα μέχρι να φτάσει στο 0.993; Κάθε πόση ώρα να μετράω; Φοβάμαι μην το αφήσω παραπάνω από ότι πρέπει.

Thanasis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/10/2017 13:44 #24035 από tsiubiu
tsiubiu απάντησε στο θέμα: Re:Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί

tsiubiu έγραψε: Καλησπέρα,

Μόλις μέτρησα με το μουστόμετρο και η ένδειξη του ειδικού βάρους ήταν στο 0.996. Να περιμένω λίγο ακόμα μέχρι να φτάσει στο 0.993; Κάθε πόση ώρα να μετράω; Φοβάμαι μην το αφήσω παραπάνω από ότι πρέπει.


Να σημειώσω ότι επίσης βλέπω ελάχιστες φουσκάλες να έρχονται στην επιφάνεια οπότε η ζύμωση δεν έχει τελειώσει εντελώς.

Thanasis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/10/2017 13:47 - 29/10/2017 13:50 #24036 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Re:Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Το δείγμα που μέτρησες είναι από το πάνω μέρος ή από την κάνουλα και πες μας για την διαύγεια.Κάνε μια ανάδευση και μέτρησε σε 2 ημέρες.Κλείσε το καπάκι.
Τελευταία διόρθωση: 29/10/2017 13:50 από κωστας χ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": tsiubiu

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/10/2017 18:55 #24038 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Re:Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Κάνε μια απολασπωση και θα πάψεις να τις βλέπεις.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": tsiubiu

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/10/2017 19:57 #24041 από tsiubiu
tsiubiu απάντησε στο θέμα: Re:Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί

κωστας χ έγραψε: Το δείγμα που μέτρησες είναι από το πάνω μέρος ή από την κάνουλα και πες μας για την διαύγεια.Κάνε μια ανάδευση και μέτρησε σε 2 ημέρες.Κλείσε το καπάκι.


Το δείγμα το πήρα από το πάνω μέρος. Από το βρυσάκι βγαίνει οινολάσπη μιας και δεν είχα κάνει απολάσπωση στην αρχή (θα το θυμάμαι για του χρόνου).

Διαύγεια δεν έχει. Θολό θα το έλεγα. Το καπάκι να το κλείσω για 2 μέρες μέχρι να ξαναπάρω δείγμα; Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου!

Thanasis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.296 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ