file Θείωση στην εμφιάλωση

Περισσότερα
02/12/2017 09:20 #24816 από dimitak62
dimitak62 δημιούργησε το θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Καλημέρα σε όλους!
Έχω μια απορία και ζήτω την συνδρομή σας.
Εφόσον έχουμε θειώσει κανονικά το κρασί μας στο πάτημα και μετά τον Νοέμβριο , όταν θα εμφιαλωσουμε Τον Ιανουάριο πρέπει να ξαναθειώσουμε ; πέρυσι δεν θείωσα στη εμφιάλωση και δεν είχα πρόβλημα γιατί δεν ήταν πολλά τα μπουκάλια και καταναλώθηκε γρήγορα. Φέτος έχω περισσότερο και δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω και πόση ποσότητα.

Σας ευχαριστώ εκντων προτέρων
Δημήτρης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2017 19:08 #24819 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Αναλογα με την ποσοτητα που θειωσες, πως ηταν τα σταφυλια, κατα ποσο αεριστηκε το κρασι, αν ειναι σφραγισμενο κ ενα σωρο αλλα τετοια που τα ξερεις μονον εσυ. Εαν ειναι σε καλη κατασταση το κρασι και εφ οσον καταναλωθει μεσα στην χρονια ισως δεν χρειαζεται, ενναλακτικα μπορεις να θειωσεις την μιση ποσοτητα που θα καταναλωθει αργοτερα. Αλλα κ αν ακομη υπερβεις τα ορια δεν προκειται να παθεις τιποτα, απλα σε ορισμενους (οπως εγω) ενοχλει καπως στην γευση στο πρωτο ποτηρι. Περιμενε ισως σου απαντησουν πιο γνωστες.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/12/2017 08:59 #24836 από dimitak62
dimitak62 απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δεν βλέπω κάποιον άλλο να σχολιάζει όποτε θα κάνω όπως και πέρυσι.
Δημήτρης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/12/2017 11:07 #24837 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Το Ιδανικό θα ήταν να μετρήσεις το ελεύθερο και το ολικό θειώδες. Αν όμως είσαι σίγουρος για την οινοποίηση που έχεις κάνει και είναι και μικρή η ποσότητα δεν αξίζει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/12/2017 19:13 #24840 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Δημήτρη, τα σταφύλια που πήρες ήταν αρίστης ποιότητας και δεν έχουν ανάγκη από πολύ θειώδες. Αρκεί να ήσουν εντάξει στην επαφή με τον αέρα κατά τη ζύμωση και μεταγγίσεις. Όπως έγραψε σε κάποια ανάρτηση του, ο SPYROS, ένα maximum 28 γραμμάρια θειώδους σε όλη τη διάρκεια ζωής του οίνου, φτάνουν και περισσεύουν. Υποθέτω ότι έκανες σωστά τα προηγούμενα στάδια, οπότε στην μετάγγιση - απολάσπωση του Δεκεμβρίου,3 γρ/ 100 λίτρα φτάνουν.
Αν τα πράγματα ήταν και εξελίχθηκαν όπως πέρσι, μην αλλάζεις δρομολόγιο. Τα δικά σου σταφύλια σε τι κατάσταση ήταν;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/12/2017 22:16 #24856 από dimitak62
dimitak62 απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Ευχαριστώ Παναγιώτη
Και τα δικά μου ήταν πολύ καλά όποτε θα κάνω όπως πέρυσι.
Να είσαι καλά
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/12/2017 00:02 - 09/12/2017 00:17 #24857 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Αγαπητέ Goude γειά σου.

Για να μην πάρουμε στο λαιμό μας κανέναν νέο ερασιτέχνη οινοποιό, ξαναγράφω αυτό που έγραψα και παλαιότερα.
Αναφέρομαι σε κόκκινα κρασιά. Είχα πεί ότι πρέπει να προσθέτουμε το μεταμπισουλφίτ με μεγάλη φειδώ στα κρασιά μας (όχι: βάλε μπόλικο για νά΄μαστε μέσα, και ξαναβάλε, και ξαναβάλε!) γιατί συνολικά στο κρασί μας, μέχρι το πέρας της ζωής του, δεν πρέπει να ρίξουμε περισσότερο από 28 γραμμάρια περίπου στο 100λιτρο. Δηλ. αθροίζοντας όλες της προσθήκες όλων των ετών, μέχρι να το εμφιαλώσουμε, δεν πρέπει τελικά να ξεπεράσουμε τα 28 γραμμάρια ανα εκατόλιτρο, γιατί τα 28 γραμμάρια μεταμπισουλφιτ διαλυόμενα στο κρασί απελευθερώνουν στη μάζα του κρασιού 28Χ57.6%= 16 γραμμάρια θειώδες, (ή άλλως: SO2, ή άλλως: θειώδη ανυδρίτη), που σημαίνει 160 γραμμάρια θειώδες στον τόνο, δηλ. 160 mg/liter θειώδες (160ppm), που είναι η μέγιστη δόση ολικού θειώδους που επιτρέπει ο νόμος να περιέχει ένα κόκκινο κρασί για να μην βλάπτεται η υγεία του ανθρώπου. Διαφορετικά είσαι παράνομος. Και αν το εμπορεύεσαι θα σε μπουζουριάσουν.
ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ:
Το ελεύθερο θειώδες είναι αυτό που προστατεύει το κρασί και όχι το ολικό.
Συνεπώς αυτό που ελέγχουμε πάντοτε είναι το ελεύθερο θειώδες να είναι επαρκές. Αν δεν είναι επαρκές, προσθέτουμε κι άλλο μεταμπισουλφίτ μέχρι να φέρουμε το ελεύθερο θειώδες εκεί που πρέπει, προσέχοντας συγχρόνως το ολικό θειώδες να μην υπερβεί συνολικά τα 160 mg/lt .
Βέβαια, σε ένα κρασί που το κάναμε σωστά και το φροντίζουμε σωστά ουδέποτε θα πιάσουμε τα 160 mg/lt σε ολικό θειώδες.
Καλά το λέει ο Ανδρέας, ότι αν κατά την οινοποίηση έριξες τις σωστές ποσότητες μπορείς να ξαναπροσθέσεις χωρίς να σε απασχολεί το ολικό θειώδες.

SPYROS










SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 09/12/2017 00:17 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/12/2017 21:08 #24858 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Σπύρο μια συγκεκριμενη ερωτηση θελω να σου κανω.,
Το μετμπισουλφιτ που βαζουμε μπορει να επηρεασει -αργοπορησει την ωριμανση του κρασιου?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/12/2017 22:27 #24859 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Βεβαίως και συμφωνώ Σπύρο και μαθαίνω από σένα. Αρκετές αναρτήσεις σου, τις κοπιάρισα.
Να συμπληρώσω για τους νεότερους, έτσι συμπερασματικά :
Για μικρές ποσότητες, αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, δεν χρειάζεται ανάλυση (αναφέρομαι στο κόστος). Για μεγαλύτερες ποσότητες, όπου και το διακύβευμα είναι σαφώς μεγαλύτερο, είναι σαφώς προτιμότερο να γίνονται αναλύσεις. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και σε αυτούς που το δίνουμε.

Για το μεταμπισουλφίτ, το ότι τίθενται ανώτατα όρια, δεν σημαίνει ότι κατ΄ανάγκην πρέπει να προσπαθούμε και να τα πιάσουμε. Αερισμοί, αρχική και μετέπειτα υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών και του μούστου , χώροι αποθήκευσης, κ.λ.π. όλα παίζουν τον ρόλο τους.

<<Η προσθήκη ανεξέλεγκτου θειώδους μέσα σε ένα κρασί, δημιουργεί δυσάρεστα απρόοπτα μέσα στο ποτήρι, τα οποία καλύπτουν τα τυχόν αρωματικά και γευστικά προικιά του κρασιού που υπάρχουν στην αρχή της ζωής του, αλλά προκαλούν και μια ερεθιστική αίσθηση, με τσιμπήματα στη μύτη, που φέρνει μέχρι και φτέρνισμα σε πολύ ευαίσθητους. Τέλος, στον ουρανίσκο, το υπερβολικά θειώδες εκδηλώνεται με τσιμπημένη και οξεία γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού, η οποία συνοδεύεται από πικρή και καυστική επίγευση>>.

Να είσαι καλά Σπύρο, να μας αντέχεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/12/2017 20:44 #24860 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Θείωση στην εμφιάλωση
Aγαπητέ Stelios1, OXI

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.337 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ